Úvod 9 Zdraví 9 Maca čokoláda a její účinky na organismus

Maca čokoláda a její účinky na organismus

14.02.2022 | Zdraví

Čokoládu Maca  vyrábíme ručně v manufaktuře v jižních Čechách podle vyzkoušené receptury. Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a procedura do konečného výrobku je alchymie než se dílo podaří.

Hlavní účinky  MACY:

Posílení organismu

  • Posiluje a omlazuje organismus, zmírňuje příznaky stárnutí – anti aging
  • Působí proti revmatu
  • Brání vypadávání vlasů a stimuluje jejich růst
  • Podporuje růst svalové hmoty
  • Příznivě působí při zvýšené tělesné a duševní zátěži
  • Hormonální regulátor, vyrovnání hladiny hormonů

Reprodukční zdraví

  • Zvyšuje sexuální apetit
  • Snižuje následky „krize středního věku“ a „manažerského syndromu“
  • Pomáhá při mužské impotenci, ženské frigiditě
  • Dlouhodobě výrazně podporuje erekci, kladně působí na prostatu
  • Zvyšuje plodnost u obou pohlaví (produkce ženských hormonů, počet a pohyblivost spermií)

Doplněk vyvážené výživy

  • Působí příznivě na růst a vývoj organismu
  • Posiluje imunitní schopnost organismu
  • Používá se jako podpůrný doplněk rekonvalescence onkologických onemocnění
  • Bojuje s nechutenstvím, únavou, chudokrevností
  • Pomáhá při rekonvalescenci
  • Podporuje růst svalové hmoty – přírodní alternativa steroidních anabolik
  • Podporuje spalování tuků

Proti únavě a stresu

  • Obnovuje fyzické a intelektuální schopnosti
  • Působí proti duševní vyčerpanosti a stresu
  • Působí proti úzkosti, strachu a podrážděnosti
  • Pomáhá při chronické únavě
  • Posiluje psychickou odolnost
  • Podporuje myšlení, paměť a koncentraci

Tři základní druhy macy peruánské
Kořen macy roste ve třech barvách slupky – žluté (60 % produkce), červené (25 % ) a černé (15 %). Dle klinických výzkumů prospívají všechny druhy v níže uvedených zdravotních oblastech, avšak vzácněji rostoucí červená a černá maca mají výrazně a prokazatelně silnější efekty ve všech z uvedených oblastí.

Jaké látky maca obsahuje:

  • 60 – 70% sacharidů včetně vlákniny
  • malé množství tuku a 10 -14% proteinů, složených z 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních.
  • zdroj 31 minerálů – vápník, draslík, železo, zinek, mangan, měď, hořčík, fosfor, selen a další
  • vitamíny – C, B1, B2, B3, B6, B12, E.

je zdrojem všech nezbytných vitamínů a minerálů pro vaše tělo a rovněž bohatým zdrojem fytosterolů – rostlinných sterolů
schopných odbourávat špatný cholesterol.

Proč jsem vytvořili fresh čokoládu?
fresh – znamená čerstvý, jakmile se čokoláda vyrobí , tak se nedává do žádných forem, ale rovnou se láme a nalámané kousky se balí do připraveného obalu.
Proč jsme chtěli čokoládu s macou? Maca je prášek, který se vyrábí z kořene macy peruánské a je prostě úžasná svými účinky.
Druhy
Hořká s vlašskými ořechy
Přidali jsme do hořké čokolády vlašské ořechy. Jsou pečlivě vybrané půlky světlých vlašských ořechů. Je to úžasná kombinace. Navíc ořechy  obsahují především o tuky (70 %), a to zejména v podobě nenasycených mastných kyselin, které jsou zdravé. Vyskytují se v něm i vitamíny (B-komplex nebo E) a minerály (hořčík, zinek či měď). Díky tomu je řazen mezi tzv. antioxidanty, takže tělu pomáhá se zbavovat volných radikálů. Navíc má kladný vliv na kardiovaskulární systém, protože působí jako prevence chorob, a to včetně aterosklerózy (kornatění tepen). Dále i reguluje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru.

Vlašské ořechy mají pozitivní vliv i na fungování mozku a nervovou soustavu a u dětí se dokonce podílejí na rozvoji mozku, který ostatně svým tvarem dost připomínají. Dále se mohou pozitivně podílet na produkci hormonů a lepším trávení, ale vliv mají rovněž na vlasy, nehty a pokožku. Dokonce se o nich mluví i v souvislosti se sexuální potencí a plodností. Doplňme, že vlašské ořechy obsahují melatonin, tedy hormon, jenž se podílí na usínání.

Hořká a mléčná s pohankovými pukanci

Vybrali jsme pohankové pukance, proč?

Pohankové pukance jsou pufované proso. Pufování je proces, kdy se pohanka stlačuje tak, že praskne. Dochází k vypařování tekutin. Pufováním pohanka neztrácí na látkách, které obsahuje.

Výhodou je, že surovina nabyde na objemu, takže máte pocit, že jste toho snědli více.

Pohanka celkově posiluje organismus, hodí se tedy k rekonvalescenci a jako hodnotná dietická strava. Léčebný účinek pohanky spočívá zejména v obsaženém rutinu, který je vynikající na léčbu všech druhů cévních potíží. Zvyšuje pružnost cév, snižuje lámavost kapilár – ovlivňuje tedy fragilitu cév (náchylnost k tvoření modřin a podlitin), hojí křečové žíly, hemoroidy. Je to dobrá prevence proti vápenatění cév – ateroskleróze i cévním mozkovým příhodám (mrtvicím). Účinkuje též při krvácení do sítnice. Snižuje krevní tlak, hladinu krevního cholesterolu, má detoxikační účinky

Kakaové boby
Druhy čokolády:
Ne každý má rád hořkou čokoládu a protože zase hodně lidí nechce kravské mléko, volili jsme mléko kozí, které působí proti alergiím a zlepšuje imunitu a navíc v čokoládě chutná perfektně.
Kozí mléko neobsahuje látky, které jsou zodpovědné za různé alergie na mléko.
Čokoládové boby jsou přivezeny z jižní Ameriky,

Kakao je oblíbené jídlo po staletí, dokonce i Mayové a Aztékové si vychutnávali jemnou chuť kakaa. Zatímco ale z kakaových bobů ještě vařili hořko-kořeněný nápoj, kakao se v Evropě stalo oblíbeným luxusním nápojem až po smíchání s cukrem. Dnes existuje mnoho použití pro kakaový prášek.

Ale je jedno, zda jde o šálek horké čokolády, kousek kakaového dortu nebo tabulku čokolády: sladký prášek je pro naši duši dobrý. Mohou za to určité účinné látky v kakau, které mají na nás lidi náladu zlepšující účinek.

Obsah cukru v kakaových směsích
Při konzumaci produktů s obsahem kakaa je však třeba si uvědomit, že průmyslově vyráběné kakaové směsi většinou nejsou zdravé, protože jsou silně obohaceny cukrem a mají tedy hodně kalorií.

Vysoký obsah cukru se však týká pouze průmyslově vyráběného kakaového prášku, protože přírodní kakao obsahuje pouze kolem jednoho procenta cukru.

Kakao má vysoký obsah tuku
Pokud jde o složení kakaa, jako první vás zarazí vysoký obsah tuku 54 procent. Kromě toho má kakao následující složení:11,5 procenta bílkovin
9 procent celulózy
5 procent vody
2,6 procenta minerálů
Minerály přítomné v kakau zahrnují draslík a hořčík. Kakao také obsahuje důležitou vlákninu a vitamín E.

Odhaduje se, že kakao obsahuje kolem 300 různých přísad. Mezi tyto složky patří také serotonin a dopamin, které mohou mít účinek na zlepšení nálady a zvýšit pohodu u lidí. Pomáhají při depresích, ale dokážou poskytnout první pomoc například i při žalu.

Kakao má vysoký obsah kalorií
Kakao má oproti jiným potravinám poměrně vysoký počet kalorií (kcal), 100 gramů kakaového prášku má kolem 350 kalorií. Kalorický obsah komerčně dostupného kakaového prášku je někdy dokonce vyšší, protože prášek je obvykle silně obohacen cukrem. Tyto produkty obvykle obsahují jen trochu skutečného kakaového prášku, často ne více než 25 procent.

Co se týče obsahu kalorií, existují u kakaa velké rozdíly v závislosti na tom, do jaké míry byl prášek zbaven oleje nebo cukru. Například silně odtučněné, neslazené kakao má pouze kolem 250 kalorií. Mimochodem, 100 gramů hořké čokolády má v průměru kolem 500 kalorií.

Od kakaových bobů po čokoládu
Kakao je nejdůležitější surovinou pro výrobu čokolády, ale kakaové boby obsažené v plodech kakaovníku ještě nemají typicky sladkou chuť, jakou známe z potravin obsahujících kakao. Je to dáno tím, že plody mají stále poměrně vysoký obsah hořkých látek.

Od kakaových bobů k hotovému kakaovému prášku je to dlouhá cesta:

Sklizené kakaové lusky se otevřou, načež dužina začne fermentovat.
Výsledný alkohol zastaví klíčení semen a ztratí část své hořkosti. Celkově tento proces trvá asi deset dní.
Kakaové boby se pak suší a expedují do zemí produkujících čokoládu.
Zde se boby nejprve zpracují na kakaovou hmotu a později na kakaové máslo a kakaový prášek.
Kakaové máslo je tuk vylisovaný z kakaové hmoty. Nachází se ve většině druhů čokolády spolu s kakaovým práškem. Mléčná čokoláda také obsahuje mléko nebo smetanový prášek, zatímco bílá čokoláda obsahuje pouze kakaové máslo a cukr.

Zdravý účinek: Kakao snižuje krevní tlak
Typy čokolády s obsahem kakaa nad 70 procent mají údajně antihypertenzní účinek. Je to dáno tím, že kakao obsahuje mnoho flavanolů, které mají pozitivní vliv na pružnost cév a tím i na krevní tlak. Kakao může také pomoci snížit riziko mrtvice.

Látky theobromin a theofylin obsažené v kakau mají také stimulační účinek na oběhový systém a centrální nervový systém. Odrůdy hořké čokolády také obsahují zvláště velké množství antioxidantů, které v těle fungují jako lapače volných radikálů.

I přes tyto pozitivní účinky kakaa je třeba vždy podotknout, že zdravotní účinky kakaa nejsou dosud definitivně objasněny.

doporučujeme

Podobné příspěvky

Hormonální rovnováha a menopauza: Jaké hormony nás ovlivňují a jak ji získat?

Hormonální rovnováha a menopauza: Jaké hormony nás ovlivňují a jak ji získat?

Ženské pohlavní hormony ovlivňují mnoho procesů v ženském těle. Je pro ně
přirozené kolísání, které odpovídá za normální průběh menstruačního cyklu a pak také
přechodu – menopauzy. Avšak narušení těchto přirozených procesů může být spojeno
s výraznými obtížemi. Možností, jakým způsobem se tyto procesy mohou narušit je mnoho.
Může za tím být zhoršující se životní prostředí, nekvalitní spánek a tím narušení
cirkadiánního rytmu, ale také nezdravé stravování a stres.

6 tipů, jak být krásná, zdravá a přitažlivá

6 tipů, jak být krásná, zdravá a přitažlivá

Ptáte se, proč být krásná, zdravá a přitažlivá? To je jednoduché – krása vychází zevnitř, pokud si dovolíte být krásná i když nejste dokonalá, lidé si vás budou vážit a oceňovat vás. Nestačí být přitažlivá pouze pro muže, ale také pro sebe.

Deprese, splín a svépomoc: Co mohu sama proti své depresi udělat?

Deprese, splín a svépomoc: Co mohu sama proti své depresi udělat?

Pokud trpíte depresí, zapojit se do samoléčby může být velký krok. Ochota pomoct sám sobě ukazuje, že si v podstatě věříte – i když si toho v mnoha okamžicích nevšimnete. Také to ukazuje, že se chcete o sebe starat. Rádi bychom vás podpořili těmito pěti tipy, jak si pomoci při depresi a splínu sám/sama. Doporučená opatření vám mohou pomoci, abyste sami našli cestu zpět ke kvalitnějšímu životu.

Domácí recept: Kontryhelová ústní voda

Domácí recept: Kontryhelová ústní voda

Vytvořte si domácí ústní vody s tinkturou z kontryhele, která pomáhá při zánětech a zastavuje krvácení. Recept připravila naše spřátelená Radka Kořenářka, tak doufáme, že jej využijete a bude vám ku prospěchu dlouhá léta. 🙂

7 tipů, jak na jarní detox

7 tipů, jak na jarní detox

arní detoxikace má opodstatněnou úlohu v našem životě. Jaro s sebou přináší příležitost v podobě očisty organismu, příroda se probouzí a rostliny obsahují spoustu prospěšných látek. Naše tělo se umí samo zbavit velké části škodlivin, které v něm zůstávají po konzumaci nezdravého jídla, alkoholu či po kouření, přesto potřebuje naši pomoc. Sepsali jsme pro vás jednoduché tipy, které snadno zařadíte do svého života a budete se cítit lépe.

Nejčtenější

Sledujte nás

Pin It on Pinterest