Vzhledem k tomu, že střevní mikrobiom komunikuje s mikrobiomem plic, může orální intervence ovlivnit infekce dýchacích cest.
Zdá se Vám to zvláštní?
Dobré jablíčko – Střevní bakterie lze krmit stravou s vysokým obsahem vlákniny. Vzniká tak více mastných kyselin s krátkým řetězcem, které podporují střevní sliznici a imunitní systém.
Více než 70 procent imunitních buněk se nachází ve střevě a více než 160 bakteriálních kmenů tělesného mikrobiomu podporuje interakci imunitních buněk. Střevo se v tomto ohledu významně podílí na obraně proti infekci. Rostoucí počet studií poskytuje důkazy o interakci mezi střevní flórou a plícemi ; tento „cross-talk“ je také známý jako osa střeva-plíce.
Střevní bakterie mohou mít potenciální účinky na plicní homeostázu. Patří mezi ně například mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které dokážou stimulovat tvorbu protizánětlivých mediátorových látek .
Co jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem?
ve své struktuře obsahují méně než 6 atomů uhlíku. Jsou vyráběny střevními bakteriemi, které v tlustém střevě fermentují vlákninu přijatou stravou. Jsou hlavním zdrojem energie pro buňky, tvořící sliznici tlustého střeva.
Tyto mastné kyseliny s krátkým řetězcem slouží nejen jako palivo pro epiteliální buňky ve střevě, ale mají také významné fyziologické účinky. Fungují jako spojovací článek mezi mikrobiotou a imunitním systémem a hrají klíčovou roli při udržování slizniční imunity. Přestože studie zkoumající účinky těchto mastných kyselin v plicích jsou omezené, ve střevě se ukázalo, že jsou zásadní pro vytváření těsných spojení a stimulaci protizánětlivých mechanismů k udržení střevní homeostázy.
Složení stabilní střevní flóry má nezanedbatelný vliv na imunitu plic, řekl doktor Renz, bývalý prezident Německé společnosti pro alergologii a klinickou imunologii. Nyní se považuje za prokázané, že farmářské děti, které vyrůstají se zdravou smíšenou stravou obsahující vlákninu , vykazují nižší riziko astmatu, menší alergickou senzibilizaci a méně potravinových alergií. »Střevní mikrobiom slouží jako tréninkový partner imunitního systému po celý život. Pokud je ale v raném dětství dobře vycvičen, zlepšuje rozvoj tolerance.«
Jaké potraviny obsahují vysoké množství mastných kyseliny s krátkým řetězcem?
Inulin – tato látka je obsažena v artyčocích, česneku, pórku, cibuli, pšenici, žitě, chřestu, atd…
Fruktooligosacharidy – různé druhy ovoce,zeleniny, banány, cibule, česnek, chřest
Škrob – obilí, ječmen, rýže, fazole, zelené banány, luštěniny, brambory
Pektin – jablka, meruňky, mrkev, pomeranče,….
Arabinoxylan – obilná zrna – pšeničné otruby
Guarová guma – luštěniny(guarové boby)
Kyselina máselná – některé druhy sýrů, máslo nebo kravské mléko
Shrnutí: Potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky) podporují produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem.
Použité zdroje
Healthline.com
https://www.pharmazeutische-zeitung.de